Spelverloop Mahjong

Aan iedere speler wordt een windrichting toegekend. Dit gebeurt, merkwaardig genoeg, in spiegelbeeld. Oost is gever. Rechts van hem zit Zuid, links Noord en tegenover hem West.

De stenen worden op tafel omgekeerd en door elkaar geroerd. Elke speler maakt nu een rij van 18 stenen en daarboven op nog een rij van 18 stenen. Het geheel wordt tot een vierkant tegen elkaar geschoven en de muur genoemd. Deze muur dient als voorraad. Volgens een bepaalde procedure, waarbij dobbelstenen nodig zijn, wordt bepaald op welke plek de muur geopend wordt. Nu kunnen de stenen verdeeld worden. Elke speler neemt dertien stenen van de muur.

De speler Oost begint. Hij pakt een steen van de muur (hij heeft nu veertien stenen) en legt een steen, die hij niet nodig denkt te hebben, open weg (nu heeft hij er weer dertien). Daarna is de volgende speler aan de beurt. In tegenstelling tot wat in het westen gebruikelijk is, wordt er tegen de klok in gespeeld.

(In de praktijk neemt Oost bij het delen meteen 14 stenen. Hij hoeft dan voor zijn eerste beurt geen steen meer van de muur te pakken.)

Heeft een speler een seizoen of bloem, dan legt hij die steen op tafel en pakt hij een extra steen van de muur. De seizoenen en bloemen tellen niet mee met het vormen van combinaties.

Maakt een Mahjong speler een combinatie (paar, chow of pung), dan laat hij niets merken. Hij bewaart de combinatie tot het spel voorbij is. Hij heeft nu een gesloten combinatie.

Maakt een speler een kong, dan heeft hij een extra steen nodig, want anders zou hij nooit meer mahjong kunnen maken. Hij legt de vier stenen op tafel en pakt een extra steen van de muur. Hij legt van de vier stenen er een of twee ondersteboven, om aan te geven dat het een gesloten kong is (hoewel de stenen zichtbaar op tafel liggen). Meldt de speler een kong niet, dan krijgt hij geen extra steen. Bovendien mag hij bij het einde van het spel slechts een pung rekenen in de puntentelling.

Maakt een speler mahjong, dan legt hij geen steen meer weg. Hij meldt dat hij mahjong heeft en legt al zijn stenen op tafel (in het Kantonees: Sik Woe ??). Het spel is afgelopen.

 

Weggelegde stenen opeisen

Vaak komt het voor dat een speler de steen wil hebben die door een andere speler wordt weggelegd. Bijvoorbeeld:

Zuid legt een rode draak weg. Zijn beurt is voorbij. West strekt zijn hand uit om een steen van de muur te pakken, maar Noord is sneller. Noord roept 'pung' en eist de weggelegde rode draak op. Noord heeft al twee rode draken en nu heeft hij dus een pung. Hij legt de drie stenen op tafel, om te bewijzen dat hij inderdaad gerechtigd was om de steen op te eisen. De stenen blijven op tafel liggen, want het is een een open pung. Daarna besluit hij, zoals gebruikelijk, zijn beurt door een steen weg te leggen. Nu is Oost aan de beurt. West heeft dus een beurt overgeslagen.

Alleen de laatst weggelegde steen mag worden opgepakt. De eerder weggelegde stenen blijven tot het einde liggen.

De volgende combinaties kunnen worden gevormd met een opgeëiste steen:

Eisen meerdere spelers dezelfde steen op, dan is de volgorde:

  1. Mahjong (hoogste voorrang)
  2. Pung
  3. Chow

Als meerdere spelers een steen opeisen voor mahjong dan is de steen voor degene die als eerste aan de beurt is.

Volgens de in Nederland gepubliceerde regels maakt het echter uit hoe er mahjong wordt gemaakt. De volgorde is daarbij:

  1. Mahjong met een speciale hand/limietspel.
  2. Paar en Mahjong
  3. Pung en Mahjong
  4. Chow en Mahjong

Heeft een speler een open pung, dan mag hij naderhand de vierde steen erbij leggen en een open kong vormen. Dit mag alleen als hij de vierde steen van de muur heeft getrokken (of vanaf het begin in bezit had). Van een kong is dus hoogstens één steen opgeëist van een door een andere speler weggelegde steen.

Als iemand van een open pung een open kong maakt, dan kan het gebeuren dat een andere speler die vierde steen kan gebruiken om mahjong te kunnen maken. Die speler mag dan de vierde steen "roven" voor zijn mahjong (kan niet anders dan voor een "chow" zijn). Bij kongroof geldt een 1 verdubbeling van het totale puntenaantal, en de beroofde speler mag voor de beroofde combinatie slechts een pung scoren.

Een steen opeisen voor kong en mahjong is niet mogelijk. Zou een speler dit doen, dan had hij al mahjong voordat hij de steen opeiste. Bovendien had hij een steen te veel en heeft hij dus tijdens het spel een fout gemaakt. Wat wel mogelijk is: een steen opeisen voor kong, en daarna met de extra steen mahjong maken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb